T-centralen

Träsnitt på textil

Under åren 2019 -2022 var jag engagerad i Street Business.

Street Business är en ekonomisk förening i Stockholm. Vi förverkligar affärsmöjligheter för människor som lever i utsatthet. www.streetbusiness.se

Tillsammans med Magnus Gillberg utvecklade vi en teknik att enkelt trycka på textil. En popup verkstad utan egentlig fast utrustning. Vi tillverkar våra stämplar av MDF, linoleum eller gummi och trycker med en textilfärg som härdar. Trycket kan liknas vid ett träsnitt.

Trycket blev så fängslande att jag fortsatt utveckla tekniken och trycker nu inte enbart på textil utan också på andra material. 

Haren var mitt första textila tryck. Mina skulpterade harar var väldigt enkla att översätta till träsnitt. På utställningen hösten 2022, Fågel fisk eller mittemellan i Kalmar tyckte jag med suddgummitryck på alla mina objekt och under våren 2023 har jag presenterat the Icelandic t-shirt. För vem kan ha en ulltröja om vi ska fortsätta behandla planeten så här illa?

I spåren av detta testade jag en tröja med däcksmönstret Gislaved Frost. Det blev efter det en tröja med mönster på det vi kallar bilringen.

Som en barnkollektion har jag testat suddgummitryck och repetition. Lövhögen och Pilbladen. Tanken är att du kan hotta upp de ärvda kläderna til nåt nytt.